Cairnterriers

NIEUWS: Puppy Reservatie lijst is geopend !!!!   ****   Vindt u onze website leuk laat dan een bericht achter in het gastenboek.

Waarom Fokken

Waarom wil ik een nestje fokken ?

We hadden reeds enkele malen een nestje gefokt met de Duitse herders. Dit is een hele leuke, maar full time bezigheid om zo een nestje pups goed te verzorgen. Deze pups werden steeds in de wasplaats geboren en bleven binnenshuis tot de leeftijd van vier weken, dan verhuisden ze naar een buitenbouw met verwarming, omdat de pups toch de nodige ruimte en beweging nodig hadden. In 2012 kwam Lolita bij ons wonen. Marie-Louise maakte me wegwijs in het show-gebeuren.

Het kwam in ons op dat het toch ook fijn zou zijn om een nestje cairntjes te hebben, vooral omdat deze tot als ze weggingen binnenshuis konden blijven.

We maakten ons lid van de Belgische en Nederlands Cairn Terriër Club, om zo alles te leren over het ras, de vereisten om erkende fokker te worden en regelmatig deel te nemen aan de verschillende activiteiten.

Toen Lolita drie jaar was wilden we de stap zetten voor een eerste nestje. Het was een hele fijne ervaring en alles was volgens het boekje verlopen. We hadden de smaak te pakken om af en toe eens een nestje te fokken.

Een ander voordeel is dat er niet zo veel Cairn Terriër fokkers zijn in België, al snel kregen we aanvragen voor een volgend nestje, goed wetende dat de mensen nog meer dan een jaar gingen moeten wachten ….

Keuze van de dekreu

Voor de keuze van de reu vind ik het niet erg om een eind te moeten rijden. De populatie van Cairn Terriërs is in België niet zo groot. Als iedereen naar de gekende dekreu in de buurt gaat, zal de genenpoel en de bloedlijnen binnenkort zo eng worden, dat het onvermijdelijk zal zijn dat de inteeltcoëfficiënt zal stijgen.

Persoonlijk vind ik kampioenstitels op zich niet zo belangrijk, de reu moet me vooral liggen op vlak van karakter.

 

Wanneer een nestje fokken ?

Ik laat de teefjes het liefst dekken in de winter. De pups worden dan geboren in de lente en tegen de tijd dat ze 4-5 weken zijn, kan je al aangename buitentemperaturen hebben zodat ze dagelijks een frisse neus kunnen nemen en op gras zindelijk worden. Mijn teefjes worden echter om de acht maanden loops, dus alles schuift jaarlijks wel wat op.

Na elk nestje sla ik de volgende loopsheid over.

Soms gebeurt het dat er in een bepaalde periode een vakantie gepland is, dan zorg ik er uiteraard voor dat er op dat moment geen pups geboren moeten worden of thuis zijn.

Rond de uitgerekende datum neem ik steeds 2 weken ‘bevallingsverlof’ zodat ik de drachtige teef regelmatig kan uitlaten. Ik slaap dan ook beneden om tijdens de bevalling te kunnen helpen.

 

Voorbereiding op de geboorte

Een paar weken voor de geboorte gaan we de woonruimte herschikken. Omdat ik bij dit nest ook nog een tweede teefje drachtig had (met zes dagen verschil), hebben we plaats gemaakt voor twee werpkisten met een puppyren eromheen. In de werpkist gebruik ik vetbedden, dit omdat de bovenlaag het vocht doorlaat en je steeds een droge bovenkant behoud. Onder de vetbedden leg ik incontinentiedoeken van 90x60cm die het doorgelaten vocht absorberen.

Ik installeer ook een warmtelamp zodat de pups de eerste 14 dagen lekker warm liggen. Ik voorzie ook opstapjes aan de ingang van de puppyren zodat de teef haar buik niet stoot en ze niet hoeft te springen om in de ren te gaan liggen.

Ook de camerabewaking met nachtzicht mag niet ontbreken, zodat we ten allen tijden kunnen zien wat er in de werpkist aan het gebeuren is.

De week voor de bevalling zet ik ook de weegschaal, thermometer en een stapel badhanddoeken om de pups te drogen klaar. Ook een briefje met de nodige telefoonnummers ligt bij de hand.

Een noodsetje met daarin een steriel schaartje, Vicryl (resorbeerbare draad) en een slijmenzuigertje. Ook Nutridrops® heb ik graag bij de hand om toe te dienen aan de teef als snelle boost of voor de pups als ze wat verzwakt zijn.

Het ‘bevallingsverlof ‘ is ook reeds aangevraagd op het werk. De laatste dagen slaap ik op een plooibedje bij de teef … Ik zou de bevalling voor geen geld willen missen !

Bij de nakende bevalling zet ik ook de bench in de auto voor het geval we dringend naar de dierenarts zouden moeten gaan.