Kennismakingsgesprek met kandidaat kopers
In het begin , zo’n 5 jaar geleden, stelde ik mijn reservatielijst op zonder de mensen vooraf te zien. Gevolg was dat ik een heel groot aantal mensen op de wachtlijst had staan en ten tijde dat een teefje gedekt was, viel 2/3 van de lijst (of ze hadden reeds een pup of ze wilden er geen meer om diverse redenen).
De laatste jaren laat ik iedereen eerst ter kennismaking op bezoek komen om kennis te maken met ons en de volwassen teefjes.
Ook stel ik een heleboel vragen :
- Vanwaar de interesse voor het ras? Ken je het ras reeds?
- Wat is de bedoeling met de hond? Hondenschool? Showtraining? Fokken?? Gezelschapshondje??
- Ik geef de nodige info over het pittige karakter , een grote hond in een kleine verpakking … Vooral de negatieve ervaringen en kattekwaad vergeet ik niet te vertellen
- Gezinssituatie? Woonomgeving??
Je hebt fokkers die een pup nooit zouden plaatsen bij mensen die op een appartement wonen, maar het kan goed zijn dat ze er veel meer mee zullen bezig zijn dan mensen in een open bebouwing die de hond gewoon laten doen …. Ik bekijk situatie per situatie.
- Bij alleenstaanden: heb je opvangmogelijkheden als je zelf bv moet opgenomen worden in het ziekenhuis???
Ik geef de voorkeur aan mensen die oprecht geïnteresseerd zijn, die zich hebben ingelezen en vragen stellen of reeds in het verleden een cairntje hebben gehad.
Mensen die een pup willen om van het gezaag van de kinderen af te zijn of zelf een heel druk sociaal leven hebben en mogelijks geen tijd gaan hebben voor een degelijke opvoeding van de pup zie ik liever gaan dan komen. Ook als je ze hoort vertellen over de vijf verschillende voorgaande rassen die ze gehad hebben en die toch niet voldeden aan hun verwachtingspatroon. Zo’n mensen geef ik liever geen pup om latere problemen te vermijden.
Ontwormen van de teef en pups
Hierover bestaan verschillende meningen en schema’s.
Ik ontworm de teef en alle volwassen honden als de pups 2-4-6 weken zijn. Het pilletje voor de ontworming op de leeftijd van acht weken geef ik mee met de nieuwe eigenaar.
Ik geef het advies te ontwormen als de pup een paar dagen in zijn nieuwe thuis is. Zo kan de nieuwe eigenaar zelf zien of de pup al dan niet nog wormpjes in de ontlasting heeft.
Vaccinaties
Onze pups krijgen het puppyvaccin op de leeftijd van zes weken. Ze worden dan ook gechipt en de controle DNA afname.
Het puppyvaccin omvat DP, dat is Distemper (hondenziekte) en canine Parvo (kattenziekte).
Alles wordt door de dierenarts genoteerd in het Europees paspoort die gelinkt is aan het chipnummer van de pup, zo ook de datum van de volgende vaccinatie.
Op 9 weken krijgen ze een herhalingsvaccin met DHPPi (Actieve immunisatie van honden ter vermindering van klinische verschijnselen ten gevolge van hondenziekte en parvovirose, ter vermindering van de duur van virusuitscheiding en klinische verschijnselen ten gevolge van infectieuze hepatitis en ademhalingsaandoeningen veroorzaakt door adenovirussen en parainfluenza) en L4 (leptospirose = rattenziekte)
Op 12 weken krijgen ze een derde vaccinatie idem aan de tweede. Daarboven een éénmalige intranasale (neus) vaccinatie geeft na 72 uur ( 3 dagen) bescherming tegen Bordetella Bronchiseptica en na 21 dagen tegen Para-influenza. Kennelhoest kan ook via injectie gevaccineerd worden.
Ook de rabiësvaccinatie kan vanaf de leeftijd van 12 weken gegeven worden. Deze is verplicht om naar het buitenland te kunnen gaan met je pup, soms is deze ook verplicht voor bepaalde evenementen zoals dogshows. Het vaccin is pas na drie weken werkzaam.
Opmerking : Fokkers met een HK erkeningsnummer zijn verplicht om de grote vaccinatiecocktail en kennelhoest gegeven te hebben bij verkoop van de pups.
Puppybezoekjes
De eerste twee weken gun ik de teef en haar pups de nodige rust, de pups zijn nog blind en doof wat hun nog kwetsbaar maakt. Ook de extra stress van vreemde mensen kan de teef missen op dat moment.
Als de oogjes open zijn kunnen de eerste bezoekjes gepland worden met als regel : kijken mag, aankomen niet !
Op de leeftijd van vier weken plannen we een tweede bezoekje … nieuwe eigenaars vragen we om geen andere fokkers of asielen te hebben bezocht voor het bezoek en de handen goed te wassen. Ze mogen kennismaken met
de pups, ze aaien en opnemen. Jonge kinderen vraag ik wel om op de grond te gaan zitten zodat ze niet per ongeluk op de pootjes zouden trappen.
Rond zes weken komt het keuzemoment. Ik laat de mensen zelf kiezen, maar stuur toch hun keuze door meer uitleg te geven over het karakter van dat moment van de pup. Meestal kiezen de mensen de pups hoe ik ze eigenlijk zelf zou willen plaatsen.
Tussendoor zijn er een hoop foto’s en mailtjes met info gestuurd, post ik een en ander op facebook.
Na de levershunttest en als ze acht weken zijn maken we afspraak voor het afhalen van de pup.
Controle van de pup bij vertrek
Bij afhaling van de pup wordt alle informatie in de puppygids, het contract en het vaccinatieschema in het Europees paspoort nog even overlopen.
Algemene gezondheid is nog nagekeken op zes weken door de dierenarts bij de eerste entingen. De pup mag enkel vertrekken als hij op dat moment levendig is en goede vaste stoelgang heeft. In het geval van plotse diarree door bv iets verkeerd gegeten te hebben in de tuin, wordt het moment van afhaling een paar dagen uitgesteld tot alles terug ok is.
De mensen krijgen ook een afspraak mee voor de puppypluk op de leeftijd van 4-5 maanden, maar zijn vrij om te komen of zich te wenden tot een trimsalon bij hun in de buurt.
De datum voor de volgende vaccinatie is genoteerd in het Europees paspoort.
Pups voor het buitenland blijven thuis tot de leeftijd van 15 weken (3 weken na de rabiësvaccinatie).
Voeding
In het puppypakket zit een zakje Royal Canin Mini Puppy van 3 kg om de eerste weken mee door te kunnen.
Wij genieten van de fokkersvoorwaarden en de zakken eten voor de cairntjes en de Duitse herders van mijn man leveren ze direct aan huis na een online bestelling.
Royal Canin geeft ons ook de mogelijkheid om éénmalig bij de verkoop van een puppy, de kopers de mogelijkheid te geven om tot 5 grote zakken Mini Puppy bij de fokker aan te kopen aan een voordelig fokkerstarief. Zelf vind ik dat een goede aanbieding om de pup zeker het eerste half jaar op zijn vertrouwde voeding te laten staan.
In de puppygids vermeld ik de dosering van op de zak, wel met de opmerking dat dit een maximum hoeveelheid is. Als de pup iets te zwaar is, geef je beter iets minder.
Ook raad ik de mensen aan om de voeding in 2 of 3 porties te geven, dus niet continu voeding aanbieden. Dit omdat je tijdens een oefening de hond dan beter kan belonen.
Ook snoepjes om te belonen raad ik in het begin zeker af, beter om dat van de dagelijkse portie gewone voeding te nemen om overgewicht te voorkomen.
Ook leg ik uit om altijd op de verpakking van hondensnoepjes in het warenhuis te kijken op de verpakking of die wel geschikt is voor jonge pups.
Europees paspoort
Het Europees paspoort is als een identiteitskaart voor mensen. Het blijft ten allen tijden samen met de hond, ook als die van eigenaar verandert. Het aanvragen van een duplicaat is een omslachtige procedure.
We krijgen het boekje mee als de pup de microchip ingepland krijgt bij de eerste entingen op zes weken. Samen met het paspoort hoort ook de registratie bij DogID. Het land van uitgifte en een uniek nummer staat op de buitenkant van het boekje vermeld.
In het paspoort heb je verschillende onderdelen :
- Toelichting bij het invullen van het boekje
- Gegevens van de eigenaar (tot 6 opeenvolgende)
- Beschrijving van het dier : naam – ras – geslacht – geboortedatum – …
- Merking van het dier :nummer van de identificatiechip + datum van plaatsing. Hierover is een plastiekklever aangebracht om fraude te voorkomen
- Afgifte van het paspoort : gegevens van de dierenarts die de chip heeft geplaatst + stempel en handtekening
- Rabiësvaccinatie (apart vermeld)
- Rabiësantilichaamtitratietest (gevraagd door sommige landen)
- Behandeling tegen echinococcus
- Overige anti-parasitaire behandelingen
- Overige vaccinaties : hier worden de klassieke vaccinaties genoteerd met de datum / product / stempel en handtekening dierenarts / tijdstip voor herhalingsvaccinatie
- Klinisch onderzoek (daar kan je allerlei gezondheidsonderzoeken noteren) = gezondheidsverklaring
- Legalisatie
- Diversen






